12 Δεκ 2018

ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΣΑΜΟΥ - ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗΣ 13ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018




ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  Π.Ε ΣΑΜΟΥ

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗΣ 13ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

H Ενωτική Δημοκρατική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σάμου είναι μία Κίνηση εκπαιδευτικών με σκοπό την ανάπτυξη της συναδελφικότητας, την προάσπιση των συνταγματικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την ηθική και πνευματική εξύψωση του κλάδου των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την αναβάθμιση της Παιδείας , την προαγωγή της εκπαίδευσης μέσα στα πλαίσια των παραδόσεων, της εθνικής μας κληρονομιάς και της Παιδαγωγικής Επιστήμης. Μέλημα μας η καλλιέργεια των ιδανικών της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Πιστεύουμε στον ανεξάρτητο, ακηδεμόνευτο και διεκδικητικό, δημοκρατικό και ΕΝΩΤΙΚΟ συνδικαλισμό!


                                              ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ  ΑΓΩΓΗ
ΟΜΟΦΩΝΑ  ψηφίστηκε η  εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στον Δήμο Σάμου από το σχολικό έτος 2019-2020 , μετά την συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής , που έγινε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου , με την παρουσία του προέδρου του συλλόγου Δ/Σ Σάμου , και μέλους της Ενωτικής Δημοκρατικής Κίνησης , Αρχοντούλη Ιωάννη.
Το όραμα των εκπαιδευτικών είναι η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά!!
Η δίχρονη δημόσια υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση αποτελεί αίτημα αιχμής όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Από το ∆ιάταγµα αρ. 68/1896 «Περί συστάσεως νηπιαγωγείων» και το νόμο 3518/2006 για την ενός έτους υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση μέχρι σήμερα το αίτημα για δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι βασικό και αδιαπραγμάτευτο.
Η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και η σύνδεσή της με την πρωτοβάθμια, μέσω της ομαλής μετάβασης από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο είναι μια ουσιαστικής σημασίας παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση εξασφαλίζει στο παιδί συνέχεια ως προς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το χώρο και τα πρόσωπα και δίνει στους εκπαιδευτικούς τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με θέματα που σχετίζονται με πρώιμη παρέμβαση και συστηματικές προληπτικές παρεμβάσεις.
Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα, που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Κοινωνική αναγκαιότητα είναι επίσης η ύπαρξη Δημόσιων και Δωρεάν Παιδικών Σταθμών για τις ηλικίες πριν τα 4 χρόνια, ώστε κάθε παιδί να έχει θέση σε δομές προσχολικής αγωγής.
·        Απαιτούμε:

·        Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, δεκατετράχρονο σχεδιασμό της Γενικής εκπαίδευσης.
·         Μαζικούς μόνιμους διορισμούς νηπιαγωγών, εξασφάλιση χώρων, χρηματοδότηση και νέα κτίρια παντού, ώστε κανένα παιδί 4-6 να μη μείνει εκτός του δημόσιου νηπιαγωγείου.



ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Διεκδικούμε :
·        Ενιαία δημόσια δωρεάν 14χρονη εκπαίδευση (ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο) και 2χρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, 4 έως 6 στο ολοήμερο Νηπιαγωγείο.
·        Ολοήμερο σχολείο για όλους τους μαθητές 8.30 το πρωί ως 4 το μεσημέρι συνολικά για όλους.
·        Στη σχολική ηλικία του Δημοτικού Σχολείου, 6 ως 12 ετών, κυρίαρχος ο ρόλος του δασκάλου της τάξης με διατήρηση όλων των υπαρχουσών ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας.
·        Προσαρμοσμένα ενιαία αναλυτικά προγράμματα και διδακτικές μέθοδοι ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Νέα ενιαία αναλυτικά προγράμματα και στόχοι, πρόγραμμα σπουδών ευέλικτο ώστε να παρέχει περιθώρια ελευθερίας και ανάληψης πρωτοβουλιών στον εκπαιδευτικό. Οι Σύλλογοι Διδασκόντων να συνδιαμορφώνουν τ’ αναλυτικά προγράμματα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
·        Μείωση της διδακτέας ύλης σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, απλοποίησή της και προσαρμογή του περιεχομένου της στις ανάγκες του συνόλου των μαθητών. Ενίσχυση της βιωματικής μάθησης. Χρηματοδότηση για να λειτουργούν με πληρότητα όλες οι δομές εκπαίδευσης, κτιριακές υποδομές που θ’ ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της 14χρονης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
·        Kάλυψη όλων των κενών από την αρχή της χρονιάς σε όλες τις σχολικές μονάδες της Σάμου. Να θυμίσουμε ότι σε σχέση με πέρσι, καλύφθηκαν με επιπλέον εκπαιδευτικό  το  Δ.Σ Παγώνδα, Δ.Σ Κοκκαρίου, Δ.Σ Κοντακείκων, Δ.Σ Βαθέος, όπως και  τα ολοήμερα τμήματα των Δ.Σ Παλαιοκάστρου, Κουμείκων.
·        Θεσμοθέτηση μίας θέσης ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα 4θέσια και άνω Δημοτικά Σχολεία. Αναδιάρθρωση του ωρολογίου προγράμματος των ολοήμερων τμημάτων ώστε οι 2 ώρες διδακτικής να γίνουν 3 με αποτέλεσμα να κατοχυρώσουμε ξανά τον υπεύθυνο δάσκαλο στα ολοήμερα σχολεία. .
·        Επαρκής Χρηματοδότηση για να λειτουργούν με πληρότητα όλες οι δομές εκπαίδευσης.
·        Κτιριακές υποδομές που θ’ ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της 14χρονης δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.
·        Άμεση απόσυρση των Υπουργικών Αποφάσεων για το νέο σχολείο, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Διεκδικούμε :
·        Νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που  θα προκύψει μέσα από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  με το οποίο η πολιτεία θα κατοχυρώνει και θα   διασφαλίζει σε όλους τους μαθητές με αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες  την υποστήριξη ώστε να προαχθούν "σωματικά, νοητικά , συναισθηματικά, κοινωνικά, ηθικά και αισθητικά στο βαθμό που οι δυνατότητές τους το επιτρέπουν στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, μέσα σε κλίμα ισοτιμίας, ελευθερίας ασφάλειας και σεβασμού της προσωπικότητάς τους".
·        Το νέο θεσμικό πλαίσιο φυσικά θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση όχι αποσπασματικά και αποκομμένη από την υπόλοιπη εκπαίδευση αλλά ως αναπόσπαστο λειτουργικό μέρος της υποχρεωτικής Δημόσιας Δωρεάν  Παιδείας     
·        Γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών των ΣΜΕΑΕ για τον εξοπλισμό τους με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
·        Να παρθούν μέτρα από την πολιτεία για την πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση.
·        Έγκαιρη στελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής και των ΚΕΔΔΥ από την έναρξη του σχολικού έτους. 
·        Άμεσο διορισμό των αποφοίτων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Διορισμός μόνο με βάση το βασικό πτυχίο. Κατάργηση των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 48 του νόμου 4415/2016και επαναφορά : α) του άρθρου 56 του ν. 3966/2011 που προέβλεπε τις οργανικές θέσεις ΠΕ 71-ΠΕ 61. Η μη εφαρμογή του έχει μετατρέψει   τους συναδέλφους ΠΕ 71 και ΠΕ 61 σε αιώνιους αναπληρωτές και β) της παραγράφου 1 του άρθρου 16 και του άρθρου 21 του νόμου 3699/2008 (Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού). Καμία ελαστική μορφή εργασίας.
·        Εξασφάλιση της μεταφοράς όλων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δωρεάν με τα κατάλληλα μεταφορικά μέσα και την εξασφάλιση συνοδού.
·        Τμήμα Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα. Αποσύνδεση της παράλληλης στήριξης από την ύπαρξη Τ.Ε. .
       Στελέχωση των ΕΔΕΑΥ με μόνιμο Εκπαιδευτικό &Ειδικό Εκπαιδευτικό προσωπικό.. 
·        Επαναλειτουργία των διδασκαλείων Ειδικής Αγωγής
·        Για την οργανικότητα των ΣΜΕΑΕ να υπολογίζεται και ο αριθμός των οργανικών θέσεων ΕΕΠ.
·        Το ωράριο των Διευθυντών 6θέσιων και άνω Ειδικών Σχολείων ανάλογο με των Διευθυντών 12θέσιων σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίστοιχη μέριμνα και για τους Διευθυντές – Προϊσταμένους και μικρότερων Ειδικών Σχολείων. 
·        Μείωση διδακτικού ωραρίου των Διευθυντών – Προϊσταμένων που το σχολείο τους είναι κέντρο υποστήριξης ΣΔΕΥ
·        Διορισμοί του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ενιαία με τις ίδιες διαδικασίες με των εκπαιδευτικών.
·        Μείωση  του αριθμού μαθητών ανά τάξη κατά 3 όταν φοιτά μαθητής με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες .
·        Αναγνώριση της Προϋπηρεσίας που προσφέρθηκε σε δυσπρόσιτα σχολεία σε δομές ειδικής αγωγής αναδρομικά για όλα τα σχολικά έτη πριν το σχολικό έτος 2017-2018 και μοριοδότηση της στο διπλάσιο, όπως ακριβώς ισχύει και στους πίνακες αναπληρωτών της Γενικής Εκπαίδευσης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ
Μέχρι σήμερα, η εκπαίδευση των προσφύγων έχει αντιμετωπιστεί από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας με εξαιρετική προχειρότητα και απουσία βασικού εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Η πλειοψηφία των υποστηρικτικών δομών όπως οι Τάξεις Υποδοχής δεν λειτουργούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κομβικό ρόλο στην εκπαίδευση διαδραματίζουν οι Μ.Κ.Ο. (που πιστοποιούνται από το Ι.Ε.Π. για το ρόλο τους στη μη τυπική εκπαίδευση) και οι οποίες λειτουργούν ανεξέλεγκτα στο ζήτημα της στέγασης των προσφύγων σε κατοικίες με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η όποια πιθανή ή απίθανη προσπάθεια για ομαλή κατανομή των παιδιών στις σχολικές μονάδες. Δεν υφίσταται καμία διαδικασία διάγνωσης του βαθμού εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών αλλά ούτε και ανίχνευσης για την ύπαρξη εκπαιδευτικών ανάμεσα στους πρόσφυγες.
Οι εκπαιδευτικοί (Πρωτοβάθμια Σωματεία και Δ.Ο.Ε. καθώς και Σύλλογοι Διδασκόντων) δεν καλούνται σε κανένα βαθμό να εκφράσουν την άποψή τους για κάτι που απαιτεί την ουσιαστικότατη εμπλοκή τους.

Διεκδικούμε :

·        Σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά για την ομαλή ένταξη των παιδιών των προσφύγων  στα πρωινά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία.
·        Τη λειτουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία.
·        Υποστηρικτικές δομές για όλα τα παιδιά.
·        Ορθολογική κατανομή των προσφυγόπουλων στα σχολεία.
·        Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς τους.
·        Επαρκή χρηματοδότηση, καμία εμπλοκή των Μη Κυβερνητική Οργάνωση
Τονίζουμε την ανάγκη:

*                παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης στα παιδιά των προσφύγων στο επίσημο εκπαιδευτικό  σύστημα  με  κεντρικό έλεγχο και εποπτεία από το Υπουργείο Παιδείας  που  θα διασφαλίζει όλες τις προϋποθέσεις ομαλής ένταξης τους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα με θεσμοθετημένες  δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην αλλοιωθεί δραματικά η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού  ή  γκετοποιηθούν  συγκεκριμένα  σχολεία και περιοχές.
*                Η εκπαίδευση στο Δημόσιο Σχολείο, αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων .
*                Κανένα προσφυγόπουλο έξω από το δημόσιο  σχολείο. Ένταξη όλων των παιδιών στο σχολείο με την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών και την πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων μόνιμων διορισμών.
*                Δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη για όλους τους μαθητές, πολύ περισσότερο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
*                Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
*                Μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών.
*                Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες -τα θύματα των πολέμων- από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας , όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό την χώρα που επιθυμούν.
*                Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.  



                              ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
                              (Απόφαση 87ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Ο.Ε)

Οι μηδενικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας που παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια με επίσημη δικαιολογία την εφαρμογή των πολιτικών των μνημονίων, έχει οδηγήσει τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους συναδέλφους μας σε εργασιακή ομηρία υπό το καθεστώς επαναλαμβανόμενων μετακινήσεων από χρόνο σε χρόνο σε όλη τη χώρα. Δεν έχουν καμία δυνατότητα οργάνωσης και προγραμματισμού της ζωής τους, δεν μπορούν να εδραιωθούν επαγγελματικά αποκτώντας σταθερή σχέση με τους μαθητές τους ενώ η εργασιακή τους υπόσταση κινείται σε άλλη, υποβαθμισμένη σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς κατηγορία, αφού τα δικαιώματά τους είναι σαφέστατα λιγότερα. 
Η διεκδίκηση της πραγματοποίησης μόνιμων διορισμών δεν μπορεί να δίνει άλλοθι σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Είναι επιτακτική η ανάγκη της θεσμοθέτησης ενός νομικού πλαισίου ικανού να διασφαλίσει ίσους όρους εργασίας για αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς. Η πολιτεία, ως αποκλειστικά υπεύθυνη (με την εφαρμογή των πολιτικών των μνημονίων, της Ε.Ε. και του Ο.Ο.Σ.Α.) για την όλο και πιο εκτεταμένη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, οφείλει να υιοθετήσει πολιτικές σεβασμού του επαγγελματικού κύρους των εκπαιδευτικών σε πλαίσιο ισότιμης αντιμετώπισής τους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας . 
Η μη ταυτόχρονη και με πολλές μορφές (ως προς την πληρωμή και το ωράριο) πρόσληψη των αναπληρωτών αποτελεί το σημείο έναρξης της εφαρμογής ανισοτήτων και  αδικιών μεταξύ τους για να προχωρήσουμε στην  άνιση, σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, αντιμετώπισή τους σε θέματα επιδομάτων θέσης, αναρρωτικών αδειών, αδειών μητρότητας κ.α. και των εργασιακών τους δικαιωμάτων συνολικά. Βασικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι πρέπει να είναι τα εξής:
        Δημοσιοποίηση όλων των λειτουργικών κενών πριν γίνουν οι αιτήσεις των αναπληρωτών, με πλήρη διαφάνεια και έγκαιρη καταγραφή τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την έγκαιρη πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών. Τα μόνα κενά είναι εκείνα που προκύπτουν έκτακτα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τα οποία όμως είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τις ανάγκες που καλύπτουν οι αναπληρωτές.
        Η πρόσληψη των αναπληρωτών να γίνεται σε όλα τα κενά στην α’ φάση και για την ειδική και για τη γενική αγωγή, με εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό για να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στις πρώτες περιοχές προτίμησής τους. Οι επόμενες φάσεις πρόσληψης να είναι μόνο για έκτακτα λειτουργικά κενά.
        Θεσμοθέτηση της δυνατότητας συνυπηρέτησης των συζύγων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
        Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά επιδόματα θέσης ευθύνης αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
        Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους.
          Επίδομα ανεργίας για όλους μετά τη λήξη της σύμβασής τους.
Πλήρης εξομοίωση όλων των αδειών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (κανονικές, αναρρωτικές, μητρότητας, επαπειλούμενης κύησης κλπ.) με προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων, αφού για χρήση άνω των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας παύει να προσμετράται. Επιπρόσθετα, οι εγκυμονούσες συναδέλφισσες να δικαιούνται, όπως και οι μόνιμες, άδεια επαπειλούμενης κύησης και ανατροφής κι όχι μόνο τη δυνατότητα άνευ αποδοχών.
        Αξιοκρατική τοποθέτηση αναπληρωτών, σε όλα τα λειτουργικά κενά,  από τα Π.Υ.Σ.Π.Ε. (και όχι από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης) με βάση τη σειρά τους στους πίνακες αναπληρωτών. Άμεση κατάργηση του ενδεχομένου απόλυσης - με απόφαση των οικείων Π.Υ.Σ.Π.Ε. - των αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης της δεκαπενθήμερης αναρρωτικής άδειας λόγω ασθένειας ή προβλημάτων υγείας
        Πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές, ίδια με των μόνιμων.

                                          ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Οι νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο Περιφέρειας και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, εντείνουν τον βαθμό συγκέντρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος κάνοντάς το ακόμη πιο γραφειοκρατικό και περισσότερο ελεγχόμενο από τη βούληση της κεντρικής διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας.
Πραγματοποιούνται συγχωνεύεις δομών ανομοιογενών ως προς το διοικητικό, και υποστηρικτικό έργο τους με αποτέλεσμα η, υποτιθέμενη, κύρια στόχευση, η στήριξη, δηλαδή, του έργου του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας, να παραμένει ζητούμενο.
Αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι η συγκεντρωτική και δυσλειτουργική (εκ του αποτελέσματος κρίνοντας) δομή των κοινών Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που αντικατέστησε το πιο επιτυχημένο δομικό σχήμα διοίκησης Διευθύνσεων – Γραφείων υιοθετείται και στην υποστήριξη της εκπαίδευσης όπου αντί αποκέντρωσης εισάγεται, σε αντικατάσταση του δασκαλογέννητου θεσμού των σχολικών συμβούλων, η υδροκέφαλη κοινή για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δομή των ΠΕ.ΚΕ.Σ και του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου. Μελετώντας την αποστολή, τις αρμοδιότητες, και τις υποχρεώσεις - συνεργασίες με τους νέους φορείς αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά συγκεντρωτική δομή, μακριά από τις σχολικές μονάδες που δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στον όγκο αυτών των εργασιών παρά την όποια φιλότιμη προσπάθεια θα κάνουν τα στελέχη που θα υπηρετούν σε αυτή. Από την κατανομή των ειδικοτήτων των προβλεπόμενων συντονιστών εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι για μια σειρά γνωστικών αντικειμένων οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να απευθύνονται σε συντονιστή γειτονικού ΠΕ.Κ.Ε.Σ.! Χαρακτηριστικό της προχειρότητας του Υπουργείου είναι το γεγονός ότι για την στελέχωση των κέντρων αυτών προβλέπονται και κλάδοι εκπαιδευτικών που στη σημερινή δομή δεν υπάρχουν, όπως π.χ. Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ή  Εκπαίδευσης για την Αειφορία, που δεν περιλαμβάνονται ούτε στο άρθρο 29 του Ν.4521/02-03-2018 «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις» όπου αναφέρονται, συγκεντρωτικά, όλες οι ειδικότητες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Και οι υπόλοιπες προτεινόμενες ρυθμίσεις σχετικά με τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.), τα Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης (Σ.Δ.Ε.Υ.) και Επιτροπές Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (Ε.Δ.Ε.Α.Υ.), τα Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Ε.Α.) και τους Υπεύθυνους Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών δείχνουν ότι η λειτουργία στην πράξη όλων των δομών βρίσκεται ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά με τις απορίες γύρω από την εφαρμογή να παραπέμπονται προς απάντηση στις υπό έκδοση Υπουργικές Αποφάσεις.

Η Ενωτική Δημοκρατική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε Σάμου θεωρεί ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου όχι μόνο δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης σε δομές υποστήριξης αλλά αποτελεί ακραία έκφραση ιδεοληψιών, εμμονών και εξαπάτησης των εκπαιδευτικών κινούμενο στη μνημονιακή τροχιά της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να συντελεί στην πλήρη απορρύθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, με το τόσο ποικιλόμορφο γεωγραφικό ανάγλυφο και την επέκταση  των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία που συναντά κανείς ακόμα και όπου δεν υφίσταται καμία άλλη δημόσια ή κρατική δομή, για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών της ελληνικής κοινωνίας ο σχεδιασμός της οργάνωσης των δομών της Εκπαίδευσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ότι :
          α)Η λογική που διέπει τη μέχρι και σήμερα διοικητική υποστήριξη της εκπαίδευσης με την κατάργηση των Γραφείων Π.Ε. και τη συγχώνευση των διοικητικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε επίπεδο Περιφέρειας και κάποιοι σχεδιάζουν να εφαρμόσουν και στην επιστημονική υποστήριξη των εκπαιδευτικών είναι προβληματική.
          β)Η δομή, η παιδαγωγική λειτουργία και η μαθησιακή διαδικασία, η κοινωνική διάσταση της εκπαίδευσης, οι διδακτικές προσεγγίσεις και στοχεύσεις είναι εντελώς διαφορετικές στα δύο επίπεδα, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
          γ)Πρέπει να μην προχωρήσει η «συγχώνευση» των υποστηρικτικών δομών αλλά να εξεταστεί σοβαρά και ο διοικητικός διαχωρισμός των βαθμίδων αυτών, καταργώντας το συγκεντρωτικό και εν πολλοίς δυσλειτουργικό ιεραρχικό επίπεδο των Περιφερειακών Διευθύνσεων.
          δ)Σε κάθε στρατηγικό σχεδιασμό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η όποια πρόταση θα πρέπει να δομηθεί γύρω από το κύτταρο του εκπαιδευτικού μας συστήματος που είναι η σχολική μονάδα, τόσο σε επίπεδο Γενικής όσο και Ειδικής Αγωγής, σε μια λογική «από τα κάτω προς τα πάνω». Άρα θα πρέπει να ξεκινήσει «από τα κάτω» δημιουργώντας μια δομή υποστήριξης σχολικών μονάδων που θα περιλαμβάνει τόσες μονάδες ώστε να μπορεί να τις στηρίξει έγκαιρα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά. Ειδικοί στη διδακτική μαθημάτων, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές θα μπορούσαν να στελεχώσουν αυτή την ομάδα. Σε επίπεδο ανάλογο των παλαιών Γραφείων Εκπαίδευσης θα μπορούσε να λειτουργήσει μια αποτελεσματική μονάδα υποστήριξης που θα περιλαμβάνει στελέχη καθοδήγησης και στήριξης για κάθε ειδικότητα που εργάζεται ή λειτουργεί υποστηρικτικά στην Π.Ε. και η οποία θα έχει αναφορά και θα συντονίζεται από την αντίστοιχη μονάδα σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
          ε)Όλα τα παραπάνω απαιτούν πλήρη στελέχωση, επιστημονική και διοικητική, ώστε το κυρίαρχο ζητούμενο, η στήριξη των σχολικών μονάδων στην πράξη, να επιτευχθεί. 


                                           ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
                            (Απόφαση 87ης Γενικής Συνέλευσης της Δ.Ο.Ε)


Είναι γεγονός ότι ο εκπαιδευτικός είναι αποφασιστικός παράγοντας στη διαδικασία μάθησης. Δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση της εκπαίδευσης χωρίς τους εκπαιδευτικούς. Ο ρόλος του σύγχρονου εκπαιδευτικού διαφοροποιείται, γίνεται πολυδιάστατος και απαιτητικός. Ο δάσκαλος δεν λειτουργεί ως μεταδότης γνώσεων αλλά αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με το κύρος, την επιστημονική και παιδαγωγική του κατάρτιση, την πολύπλευρη μόρφωση και παιδεία του συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς.
Ο εκπαιδευτικός έχει ανάγκη από συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, χρειάζεται επιμόρφωση πάνω σε θέματα που αφορούν την επιστήμη του, τους τρόπους και τις μεθόδους διδασκαλίας και, γενικότερα, στα θέματα της Παιδαγωγικής Επιστήμης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις καινούριες εκπαιδευτικές, επιστημονικές και πολιτισμικές ανάγκες της εποχής.
Οι ραγδαίες και συνεχείς εξελίξεις που συντελούνται στην εποχή μας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για συνεχή και επαναλαμβανόμενη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Σκοπός της επιμορφωτικής διαδικασίας θα πρέπει να είναι η συμβολή και υποστήριξη τόσο στον τομέα της επιστημονικής εξέλιξης των εκπαιδευτικών όσο και στον τομέα του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης καινοτομιών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Ως θεσμός καθοριστικής σημασίας σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού των εκπαιδευτικών αλλαγών, εκτιμούμε ότι η επιμόρφωση για να είναι αποτελεσματική κι ευέλικτη, θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
ü  Να βασίζεται στις επιμορφωτικές ανάγκες όλων  των εκπαιδευτικών, για τις οποίες θα υπάρχει διαρκής αποτύπωση.
ü  Να είναι στοχευμένη ως προς την  κάλυψη των επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών και να είναι τακτικά επαναλαμβανόμενη.
ü  Να συνδέεται άμεσα τόσο με τη διδακτική διαδικασία όσο και το συνολικότερο παρεχόμενο έργο των εκπαιδευτικών.
ü  Να γίνεται εντός εργασιακού ωραρίου ü         Να είναι αποκεντρωμένη με την έννοια της μετακίνησης των επιμορφωτών προς τους εκπαιδευτικούς και όχι το αντίθετο.
ü  Να διακρίνεται σε:
          Εισαγωγική επιμόρφωση, που θα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς, που για πρώτη φορά πρόκειται ν’ αναλάβουν υπεύθυνα μια τάξη.
          Περιοδική επιμόρφωση, που θα στοχεύει στη διαρκή βελτίωση της διδακτικής ικανότητας των εκπαιδευτικών και θα εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους (τρίμηνης, εξάμηνης, ετήσιας διάρκειας με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα).
          Ενδοσχολική επιμόρφωση (π.χ. εξειδικευμένα ταχύρυθμα σεμινάρια, μικρο-διδασκαλίες, ειδικές θεματικές ημερίδες, κλπ.) σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου.
ü  Να βασίζεται με μεικτά μοντέλα δια ζώσης και εξ αποστάσεως με τη χρήση πλατφόρμας σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.
ü  Να δημιουργηθεί ανοιχτό και διαρκές μητρώο επιμορφωτών με στόχο όχι μόνο την στελέχωσή του από μέλη Δ.Ε.Π. των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Α.Ε.Ι. και από στελέχη των όποιων υποστηρικτικών δομών της εκπαίδευσης αλλά, κυρίως, με εκπαιδευτικούς της πράξης που κατέχουν το θεωρητικό μέρος και μπορούν να το συνδυάσουν με την πρακτική εφαρμογή στο σχολικό περιβάλλον.
ü  Να λειτουργήσουν άμεσα Διδασκαλεία σε όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης καθώς και Ειδικής Αγωγής, με δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Να εξεταστεί η δημιουργία κατευθύνσεων (π.χ. διοίκηση και οργάνωση της εκπαίδευσης, νέες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών και εφαρμογή τους στην εκπαιδευτική πράξη, διδακτική μεθοδολογία και σύγχρονες τάσεις παιδαγωγικής επιστήμης, εφαρμοσμένη σχολική ψυχολογία και διαχείριση κρίσεων, κ.α.)
ü  Να χορηγούνται άδειες για μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
ü  Να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνονται εγκαίρως και να δηλώνουν συμμετοχή σε προγράμματα με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. ü        Να διασφαλίζεται πλήρης διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες της επιμόρφωσης.


                                            ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
Ο  εθελοντισμός είχε πάντα ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και των παιδιών απέναντι σε μείζονα θέματα της ζωής μας όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός κτλ.
Δεν είχε και δεν έχει στόχο ούτε να υποκαταστήσει το κράτος , ούτε να παρέμβει στην ουσία της σχέσης του κράτους με τον πολίτη και των υποχρεώσεων του πρώτου.
Οι υποχρεώσεις του κράτους είναι συγκεκριμένες όπως και αυτές ενός πολίτη και σε καμία περίπτωση ο εθελοντισμός δεν επιχειρεί να αλλάξει αυτό το πλαίσιο. Μόνος στόχος διαχρονικά είναι να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στην νοοτροπία μας, να μάθουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον, να το προστατεύουμε και να διδάξουμε στα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Εθελοντικές δράσεις γίνονταν πάντοτε και ελπίζουμε ότι θα συνεχίζουν να γίνονται.
Από την δική μας πλευρά θεωρούμε ότι είναι αξιοθαύμαστες και δεν υποκρύπτουν τίποτε άλλο παρά μια αγνή, άδολη και βαθειά αγάπη για τον τόπο μας.
Σαν μέλη της Ενωτικής Δημοκρατικής Κίνησης Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου ..Ανανεώνουμε το ραντεβού μας σε επόμενη δράση.

                            ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Απαιτούμε:

*                Να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4547/18. Να καταργηθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης.

*                Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Αποφασίζουμε, με βάση και την απόφαση της γενικής μας συνέλευσης τον Μάη του 2018, απεργία – αποχή από κάθε αξιολογική διαδικασία, είτε αφορά στην αξιολόγηση στελεχών, είτε στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας, όπως περιγράφεται.

Για τον λόγο αυτό:                                                                                          

ü Καλούμε το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει απόφαση  για απεργία-αποχή από τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις του ν.4547/18 (αξιολόγηση στελεχών και προγραμματισμός – αποτίμηση των σχολικών μονάδων).

ü Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να ακυρώσουν το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και να συνεχίσουν το έργο τους όπως τα προηγούμενα χρόνια (κατανομή τάξεων, αρμοδιοτήτων, παιδαγωγικών δράσεων κλπ) ως μια εσωτερική, συλλογική διαδικασία οργάνωσης της σχολικής ζωής χωρίς καμιά αποδοχή δεικτών, εεκθέσεων και αποστολή τους σε ΠΕ.ΚΕ.Σ, ΙΕΠ και υπουργείο, χωρίς καμιά αποδοχή δημιουργίας σχετικών ομάδων. 

ü Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν την απόφαση απεργίας – αποχή.

ü  Καλούμε τους διευθυντές να μην συγκαλέσουν το Σύλλογο Διδασκόντων για τον «προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου».



Η Ενωτική Δημοκρατική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε.  Σάμου αγωνίζεται για:

*                Ενιαία  δημόσια  δωρεάν  δεκατετράχρονη  εκπαίδευση  με δίχρονη  υποχρεωτική  προσχολική   αγωγή   και   εκπαίδευση. Στη σχολική ηλικία  του  Δημοτικού  Σχολείου,  6  έως  12  ετών, να είναι κυρίαρχος ο ρόλος του δασκάλου της τάξης με διατήρηση όλων των υπαρχουσών ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας.
*                Νέα ενιαία αναλυτικά προγράμματα και στόχοι προσαρμοσμένα στην ηλικία των μαθητών.
*                Ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών , ώστε να παρέχει περιθώρια ελευθερίας και ανάληψης πρωτοβουλιών στον  εκπαιδευτικό. Οι σύλλογοι διδασκόντων να συνδιαμορφώνουν τα αναλυτικά προγράμματα λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Χρηματοδότηση για να λειτουργούν με πληρότητα όλες  οι δομές εκπαίδευσης. Κτιριακές υποδομές που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του 14χρονου δημόσιου σχολείου.
*                Άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για το νέο σχολείο, δημοτικό και νηπιαγωγείο.
*                Απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων.
*                Αναλογία εκπαιδευτικών- μαθητών, 1:15 στο νηπιαγωγείο, 1:20 στο δημοτικό σχολείο.
*                Μόνιμοι Μαζικοί Διορισμοί  για την κάλυψη των αναγκών στην Εκπαίδευση με μοναδικό κριτήριο την ημερομηνία κτήσης πτυχίου και την προϋπηρεσία και καμία σκέψη για κανένα είδους προσοντολόγιο.
Ως Ενωτική Δημοκρατική Κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σάμου:

*                υπηρετούμε, μέσω των εκλεγμένων μελών μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, πάντα την ΕΝΟΤΗΤΑ του Σωματείου και του Κλάδου

*                γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με διαίρεση αλλά με διάλογο

*                υπερασπιζόμαστε τα δίκαια αιτήματα όλων των συναδέλφων απαλλαγμένοι από φιλοκυβερνητικά ή αντικυβερνητικά σύνδρομα, που  οδήγησαν        τον συνδικαλισμό σε απαξίωση.





ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ

ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Απότα  Αικατερίνη (Δ/Σ Παγώνδα )
Αρχοντούλης Ιωάννης (2ο Δ/Σ Σάμου )
Κασούμη Κωνσταντίνα (2ο Δ/Σ Σάμου )
Κατζώρας Δημήτριος (Μίμης) (Δ/Σ Παγώνδα )
Λαμπρινού Ανδριανή (Δ/Σ Κοκκαρίου )

ΓΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Κατσιγιάννης Νικόλαος (Δ/Σ Μαραθοκάμπου)
Παναγιώτου Αντώνιος (Δ/Σ Παλαιοκάστρου)
Πίτσα Μαρία (Δ/Σ Μυτιληνιών )





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2025

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2025  «Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ για το διδακτικό έτος 2025-2026» Στις ...