15 Μαρ 2019

ΑΣ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Ο ΦΑΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ,ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.




ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΣΑΜΟΥ 

ΑΣ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ 

Ο ΦΑΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ,ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.


Αμέτρητα δημοσιεύματα χαρακτηρίζοντας και βάζοντας ταμπέλες , θέσεις αιρετών και παρατάξεων που βλέπουν την μία όψη του νομίσματος και όχι όλο το πρόβλημα , απόψεις και σχόλια που δεν βοηθούν μια κατάσταση ήδη τεταμένη, ένα νησί που πνίγεται και χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες  που βρίσκονται στο πουθενά της ζωής τους. Η  κυβέρνηση  δεν έχει δώσει καμία λύση για το οξυμένο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού και αδιαφορεί για το ανθρωπιστικό έγκλημα που με την ανοχή της συντελείται στο νησί. Έχει τεράστια ευθύνη, όπως και κάθε άλλος που στηρίζει τις επιλογές της και την πολιτική αυτή, για τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Τουρκία και την Ε.Ε. που οδηγεί στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί μας, για την εξαθλίωσή τους, για το ότι αργοπεθαίνουν σε ένα νησί και σε μια πόλη με πολλά προβλήματα εξ αιτίας  της έλλειψης υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης, για τις σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.
Η πίεση βρήκε διέξοδο στον πιο ευαίσθητο και ευάλωτο τομέα, αυτόν της εκπαίδευσης. Αντί  όμως σύσσωμοι να σπάσουμε το φράγμα όλων των λαθεμένων πολιτικών εφαρμογών στο νησί μας, ξεσπάσαμε στο πιο όμορφο και σημαντικό  κομμάτι της ζωής μας, το σχολείο.
Συνδικαλιστές και παρατάξεις  χειροκροτώντας ή κατηγορώντας επιλεκτικά και χωρίς να νοιάζονται αυτά τα παιδιά μετά το σχολείο πού ακριβώς θα ξαναγυρίσουν και σε ποιες συνθήκες ζουν και οι γονείς που όσα δίκια κι αν έχουν για τις συνθήκες , ουσιαστικά βρίσκουν ακραίο τρόπο αντίδρασης , με την αποχή των παιδιών από τα σχολεία μας.

Αυτή δεν είναι η εκπαίδευσή μας. Αυτό δεν είναι το λειτούργημά μας. Αυτά δεν είναι τα σχολεία μας. Τα σχολεία μας δεν έχουν λόγο ύπαρξης χωρίς τα παιδιά μας, χωρίς όλα τα παιδιά. Τα σχολεία μας δεν χρειάζονται παρεμβάσεις εισαγγελέων, ούτε περιφερειακών διευθυντών που μας επισκέπτονται για πολιτικούς λόγους,  γιατί είναι τα ίδια  φορείς πολιτισμού  και ανθρωπισμού και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Σκοπός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι να συμβάλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε, ανεξάρτητα από φύλο και καταγωγή, να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά.
Πέρα από την ουσιαστική εκπαίδευση, ιδιαίτερα σημαντικό και μέρος της, αποτελεί και το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνει χώρα: ασφαλείς εγκαταστάσεις για τους πρόσφυγες, τροφή, πόσιμο νερό, προστασία και κέντρα προσωρινής εκπαίδευσης.
Προκειμένου το παραπάνω σχέδιο να πετύχει θα πρέπει η οργάνωση να στηριχτεί σε τέσσερις παραμέτρους που αφορούν: την διαθεσιμότητα, την προσβασιμότητα, την αποδοχή και την προσαρμοστικότητα. Θα πρέπει ουσιαστικά, οι πρόσφυγες να συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό της εθνικής εκπαίδευσης με ασφαλή κτίρια, εγκαταστάσεις υγιεινής και  πόσιμο νερό . Η εκπαίδευση, ως ακρογωνιαίος λίθος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρέχει τα πνευματικά εργαλεία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος των χωρών τους ή και των χωρών υποδοχής τους. Υποστηρίζεται ότι μέσω της εκπαίδευσης μπορούν να ξεφύγουν από την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση, μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στις κοινωνίες και να τους προσφερθεί ένα  ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον.  Η εκπαίδευση, επιπλέον, συμβάλει στην αποκατάσταση και διατήρηση της ειρήνης, στη δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, βία ή φόβο, όπως επίσης συμβάλει στην ισότητα των γυναικών, στην πρόληψη της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και δημιουργεί σταθερές κοινωνίες δικαιοσύνης.( UNESCO).
Ως εκπαιδευτικοί, ως γονείς, ως ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες αυτού του τόπου ζητούμε από τους γονείς να άρουν   κάθε μορφή αποχής από τα εκπαιδευτικά δρώμενα. Να συνεχίσουν  όμως τον αγώνα τους , για την εύρεση λύσης στο  ανθρωπιστικό έγκλημα που συντελείται ώστε να μην επιτραπεί ποτέ ξανά άνθρωπος να λογίζεται λιγότερος.
                        Ας γίνει ο καθένας από εμάς  και όλοι μαζί
Ο ΦΑΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ,ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου