22 Απρ 2024

ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ





 1.4. Νεοδιόριστοι Εκπαιδευτικοί (Εγκύκλιος Μεταθέσεων 2023)

Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4589/19 (13Α΄), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 42 του ν. 4722/20 (177Α΄) οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) σχολικών ετών και οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάσει γενικής ή ειδικής διάταξης κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται.

Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης του άρθρου 13 της παρ. 1 του π.δ. 50/96 (45 Α΄), καθώς και όσοι έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ποσοστό αναπηρίας 75% και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, δύνανται να αποσπώνται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που αποδεικνύει τα ανωτέρω.

Ως προς τη θεμελίωση δικαιώματος υποβολής αίτησης μετάθεσης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών:

Α) Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι αποσπώνται από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις του ν. 4589/19 (13Α΄), επισημαίνουμε ότι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης του άρθρου 13 παρ. 1 του π.δ. 50/96 (45Α΄), δεδομένου ότι οφείλουν να υπηρετήσουν στην περιοχή διορισμού τους για δύο (2) έτη προκειμένου να θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης, καθώς η εξαίρεση από την παραμονή στην περιοχή διορισμού αφορά ρητώς στο δικαίωμα απόσπασης και όχι μετάθεσης.

Β) Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι τοποθετήθηκαν προσωρινά στην περιοχή διορισμού τους και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, επανατοποθετήθηκαν σε άλλη σχολική μονάδα της ίδιας περιοχής διορισμού, θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης.

Γ) Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι, αφού υπηρέτησαν με προσωρινή τοποθέτηση κατά το πρώτο έτος στην περιοχή διορισμού τους, τοποθετήθηκαν οριστικά κατά το δεύτερο έτος και στη συνέχεια, στη διάρκεια του έτους αυτού, αποσπάστηκαν σε άλλη σχολική μονάδα της ίδιας περιοχής διορισμού, θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου