28 Νοε 2018

Παράλληλη Στήριξη (ΑΡΧΕΣ)


                        Παράλληλη Στήριξη (ΑΡΧΕΣ)
Ο/Η εκπαιδευτικός ΕΑΕ τοποθετείται στην τάξη του παιδιού ή των παιδιών με ΕΕΑ, ως 2ος εκπαιδευτικός με τα εξής καθήκοντα (ενδεικτικά):



1.      Βοηθά στην προσέλευση και αποχώρηση του παιδιού με ΕΕΑ από την τάξη.

2.      Μέσα στην τάξη βοηθά στην εύρεση του κατάλληλου βιβλίου, της σελίδας, της άσκησης κλπ

3.      Εξηγεί στο παιδί με ΕΕΑ την εκφώνηση της άσκησης με κατανοητό τρόπο


4.      Όταν χρειάζεται διαφοροποιεί την εργασία του μαθητή με σκοπό την επίτευξη του στόχου

5.      Βοηθά τη Δασκάλα της τάξης στο σχεδιασμό της διδασκαλίας εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο σύμφωνα με τις αρχές της ΔΔ


6.      Αναλαμβάνει παράλληλη εργασία στην τάξη. Π.χ. όταν η μία εκπαιδευτικός αφηγείται μια ιστορία, η άλλη σχεδιάζει στον πίνακα το ανάλογο ιστόγραμμα ή διορθώνει τις εργασίες των μαθητών της τάξης

7.      Η Δασκάλα της ΠΣ δεν κάθεται αποκλειστικά δίπλα στο παιδί με ΕΕΑ. Παρέχει υποστηρικτική διδασκαλία κυρίως στο παιδί με ΕΕΑ, αλλά ταυτόχρονα περιέρχεται στην τάξη και βοηθά και άλλα παιδιά που έχουν ανάγκη.


8.      Συμπληρώνει καθημερινά το τετράδιο επικοινωνίας. Στο τετράδιο επισημαίνονται τα θετικά και αρνητικά σημεία της σχολικής ζωής για την ενημέρωση των γονέων. Οι γονείς με τη σειρά τους σημειώνουν δικές τους παρατηρήσεις για την ενημέρωση των Δασκάλων.

9.      Στο διάλειμμα και στις εκδρομές σχεδιάζει δραστηριότητες (παιχνίδια) εμπλοκής και κοινωνικοποίησης του παιδιού με ΕΕΑ.




10.     Εισηγείται και υλοποιεί σε συνεργασία με τη Δασκάλα της τάξης Σχέδια Εργασίας με στόχο το σεβασμό της διαφορετικότητας. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε όλες τις τάξεις.


11.    Απώτερος σκοπός της παράλληλης στήριξης είναι η τελική (όσο το δυνατόν), αυτονόμηση του μαθητή.

12    Μία φορά το τρίμηνο συμμετέχει σε σύσκεψη εκτίμησης της προόδου του μαθητή με ΕΕΑ. Στη σύσκεψη συμμετέχουν επίσης ο Δ/ντής του Σχολείου, η Δασκάλα της τάξης και ο/η γονέας του παιδιού. Συντάσσεται από κοινού αιτιολογημένη έκθεση επίδοσης στον κοινωνικό, επικοινωνιακό και ακαδημαϊκό τομέα. Αν δε σημειωθεί κατάλληλη επίδοση σε 2 διαδοχικά τρίμηνα, το παιδί παραπέμπεται στο ΚΕΔΔΥ για επαναξιολόγηση σε ότι αφορά το κατάλληλο πλαίσιο εκπαίδευσης.






«Παράλληλη στήριξη».
ΣΧΕT: Υ.Α. 27922/Γ6/8-3-2007 (ΦΕΚ 449/Β΄)              
        
                 Με αφορμή την πρόσφατη ανάληψη καθηκόντων απ’ τους εκπαιδευτικούς της παράλληλης στήριξης θα θέλαμε να σας υπενθυμίζουμε τα παρακάτω:
1.      Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που έχουν παράλληλες στηρίξεις(π.σ.) στις τάξεις τους να ενημερώσουν τον εκπ/κό της παράλληλης για τις ανάγκες και το προφίλ γενικά του μαθητή, όσον αφορά το γνωστικό, κοινωνικό και συναισθηματικό τομέα (ο εκπκός της π.σ. καταγράφει τα δεδομένα και επ' αυτών -με την βοήθεια και πάλι των εκπαιδευτικών της τάξης- καθορίζονται οι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι σε όλους τους τομείς.
2.      Με δεδομένο ότι ο μαθητής που χρειάζεται π.σ. έχει ήδη δεθεί με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης, θα πρέπει να διευκολυνθεί η δημιουργία προσωπικής σχέσης με τον εκπαιδευτικό της π.σ. (που είναι θεμέλιο της π.σ. και βασική προϋπόθεση επιτυχίας) και σε αυτό το πεδίο, ο δάσκαλος της τάξης διαμεσολαβεί, προτείνει, καθοδηγεί το νέο εκ/πκό, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος
3.      Ανάλογα με το προφίλ του μαθητή, και πάντοτε με στόχο την απόλυτη αξιοποίηση του θεσμού της π.σ. ο υπεύθυνος εκπ/κός και ο ελπ/κός της τάξης, οργανώνουν τον τρόπο που θα πετύχει η στήριξη ( άλλοτε με απόλυτη αφοσίωση τον συγκεκριμένο μαθητή,άλλοτε με υποβοήθηση και κάποιων άλλων ώστε ο μαθητής για τον οποίο έχει εγκριθεί η π.σ. να μην θεωρεί τον εκπκό "δεδομένο", αλλά και για διάχυση της στοχοποίησης. Ακόμη μπορεί ο εκπκός π.σ. να αναλάβει με την βοήθεια του εκπαιδευτικού της τάξης, κάποια δραστηριότητα για όλη την τάξη, ώστε να γίνει κατανοητός το ρόλος του ως δασκάλου)
4.      Ο εκπ/κός της π.σ. έρχεται σε επαφή και συνεργασία άμεση με την οικογένεια του μαθητή του και σε αυτό μεσολαβεί και πάλι ο δάσκαλος της τάξης, ώστε να υπάρξει συνέχεια με την προηγούμενη χρονιά, κυρίως σε περιπτώσεις που τα οικογενειακά περιβάλλοντα είναι αδύναμα.
5.      Ο εκπαιδευτικός της π.σ. και ο εκπαιδευτικός της τάξης, σε τακτικά χρονικά διαστήματα και πάντως όσο το δυνατόν άμεσα και έγκαιρα, επαναχαράσσουν τις στρατηγικές και βελτιώνουν - τροποποιούν τις πρακτικές που ακολουθούν, ανάλογα με την πρόοδο και τις αντιδράσεις του μαθητή που αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντός τους.    Μία φορά το τρίμηνο συμμετέχει σε σύσκεψη εκτίμησης της προόδου του μαθητή με ΕΕΑ. Στη σύσκεψη συμμετέχουν επίσης ο Δ/ντής του Σχολείου, η Δασκάλα της τάξης και ο/η γονέας του παιδιού. Συντάσσεται από κοινού αιτιολογημένη έκθεση επίδοσης στον κοινωνικό, επικοινωνιακό και ακαδημαϊκό τομέα. Αν δε σημειωθεί κατάλληλη επίδοση σε 2 διαδοχικά τρίμηνα, το παιδί παραπέμπεται στο ΚΕΔΔΥ για επαναξιολόγηση σε ότι αφορά το κατάλληλο πλαίσιο εκπαίδευσης.
6.      Οι Εκπαιδευτικοί της Παράλληλης Στήριξης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης και τον διευθυντή του σχολείου, συντάσσουν ατομικό εβδομαδιαίο πρόγραμμαυποστηρικτικών δραστηριοτήτων του/της μαθητή/τριας(με γνώμονα το συμφέρον του μαθητή) και το υποβάλλουν σε τρία αντίτυπα στο σύμβουλο ειδικής αγωγής.
7.      Οι ομάδες υποστήριξης, μετά από επικοινωνία με το υπουργείο, δε θα λειτουργήσουν για τη φετινή σχολική χρονιά. Τα ΚΕΔΔΥ, οι ΕΔΕΑΥ(όπου υφίστανται) και ο Σ.Σ ΕΑΕ συνεχίζουν το υποστηρικτικό τους έργο.
Της εγκυκλίου αυτής να λάβουν γνώση ενυπόγραφα οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που έχουν παράλληλες στηρίξεις στις τάξεις τους.

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

(Απόσπασμα από ΦΕΚ 2585/2018)
Αριθμ. 66082/Δ3
Τροποποίηση της με αρ. πρωτ. 27922/Γ6/08-03-2007 (449 Β΄) υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των ιδιαίτερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων: α) Του εκπαιδευτικού προσωπικού, που υπηρετεί σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής (ΣΜΕΑ) της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης), και σε προγράμματα ειδικής αγωγής (παράλληλη στήριξη και παροχή διδασκαλίας στο σπίτι).
β) Του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, που υπηρετεί στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Έχοντας υπόψη:
(...)
αποφασίζουμε:

Τροποποιούμε την υπουργική απόφαση 27922/Γ6/08-03-2007 (449 Β΄) «Καθορισμός των ιδιαίτερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων: α) Του εκπαιδευτικού προσωπικού, που υπηρετεί σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής (ΣΜΕΑ) της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης), και σε προγράμματα ειδικής αγωγής (παράλληλη στήριξη και παροχή διδασκαλίας στο σπίτι). β) Του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού, που υπηρετεί στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» ως εξής:
Α) Στο τέλος της παρ. 2 του Κεφαλαίου Γ΄ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ προστίθεται εδάφιο:
« Δεν υποκαθιστούν τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων, οι οποίοι έχουν την ευθύνη εκπαίδευσης των μαθητών».
Β) Στην τέλος της παρ. 6 του Κεφαλαίου Γ΄ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ προστίθεται εδάφιο:
«Διευθυντής του σχολείου σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων εξασφαλίζει χρόνο διαλείμματος δεκαπέντε (15) λεπτών, στο ΕΒΠ, κατά τη διάρκεια του ημερήσιου προγράμματος.
Κατά τα λοιπά η υπουργική απόφαση με αρ. πρωτ.27922/Γ6/08-03-2007 (449 Β΄) παραμένει ως έχει.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Mαρούσι, 26 Απριλίου 2018
Η Υφυπουργός
ΜΕΡΟΠΗ ΤΖΟΥΦΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2025

ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2025  «Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ για το διδακτικό έτος 2025-2026» Στις ...